vrijdag 7 september 2012

FREIBURG THE GREEN CITY -2

Over de Ecowijk Vauban dus.  Deze is groen, letterlijk:


U zou denken bij de linkse foto dat we ergens in het zwarte woud zijn gaan wandelen.  Maar nee, we zijn nog steeds in de stad Freiburg, aan de rand van de wijk.  De natuur is hier mogen blijven.



Overal in de wijk krijgt de natuur een kans.  De groenaanleg is niet beperkt tot het strakke grasveld met twee obligate boompjes.  Er groeien diverse planten en bomen, de gebouwen en fietsenstallingen zijn bedekt met groendaken, ... erg organisch, wat het dus zeer natuurlijk maakt.  Ondanks het feit dat dit best een dichtbebouwde wijk is met hoge densiteit, maakt deze groene weelde dat dit niet zo aanvoelt.  



In de hoofdstraat loopt een brede begroeide beek voor de natuurlijke infiltratie van water en een trambedding in gras (hetgeen ook het geluid zeer goed dempt).

Ook de beestjes krijgen een plaatsje.  Insecten kunnen uiteraard hun hartje ophalen, maar er lopen ook kippen rond de WKK-installatie en wat verder zitten er konijnen waar de kinderen mee spelen.




In de rest van Freiburg kom je dit ook wel tegen.  Op de tram de eerste avond viel me al op dat er ineens tussen de kantoorgebouwen een helling met wijnranken verscheen.  Langs de stad loopt de rivier "Dreisam" en de oevers zijn een dicht begroeid park.  Zelfs waar we zijn gaan zwemmen, in Lorettobad -het oudste zwembad van Duitsland, doorkruiste een riviertje de ligweiden.
En overal heb je zicht op het rondom gelegen zwarte woud.
Daar kunnen ze in Leuven nog wat van leren, me dunkt.
 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten